Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ще бъдат гласувани на първо четене

...
Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ще бъдат гласувани на първо четене
Коментари Харесай

Механизъм за разследване на главния прокурор ще има... символично - Политика

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ще бъдат гласувани на първо четене в зала тази седмица. Механизъм за следствие на основния прокурор обаче ще има единствено алегорично. Причината - партиите нямат политическа воля да бързат с измененията, които в най-благоприятния сюжет ще станат факт в 49-ото Народно заседание.

В петък и няма никакво желание да забави процеса до приемането на основните законопроекти по ПВУ и за правосъдната промяна, поставена от Корнелия Нинова като четвърти приоритет на левицата. По-късно служебният правосъден министър Крум Зарков прикани партиите да одобряват измененията в Наказателно-процесуален кодекс и съобщи, че президентът би забавил разпускането на Народното събрание, само че в случай че види политическа воля за започването на правосъдната промяна.

В неделя зам.-председателят на Народно събрание. Неофициално от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " обаче разясниха пред OFFNews, че е по-вероятно процесът да бъде саботиран от останалите пет партии в Народното събрание, а въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор на първо четене да се окаже единствено мятане на прахуляк в очите.

В края на предходната седмица източници на OFFNews от ГЕРБ обявиха, че Наказателно-процесуален кодекс най-вероятно ще мине на първо четене в зала в дребното оставащи дни на Народното събрание. През почивните дни представители от ГЕРБ-СДС разясниха в телевизионни участия, че законопроектът има потребност от съществени редакции сред двете четения. В този смисъл е допустимо даже след символичното му приемане да се направи същият номер, с който промяната в КПКОНПИ бе неодобрена - удължение на периода оптимално дълго - на 21 дни, с каквито 48-ото Народно заседание не разполага. 

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че Крум Зарков прекомерно късно е внесъл законопроекта и забавянето се дължи на него. По думите ѝ членовете на правната комисия са създали всичко, с цел да прегледат законопроекта. 

Мнозинството в правна комисия обаче нямаше същия възторг за работа по въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор, какъвто имаха по време на 18-часовото ноемврийско съвещание, когато се прекрояваше Изборният кодекс.

Преди две седмици, когато Наказателно-процесуален кодекс влезе за първо четене в зала, съвещанието завърши в 20 ч., само че без политически спор и гласоподаване. Промените бяха отсрочени с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ". Следващата седмица измененията бяха признати, само че 7-те дни закъснение очевидно ще се окажат съдбовни за превръщането на текстовете в закон, както предвижда Зарков.

Защо законопроектът е толкоз значим?

Въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор е една от основните реформи за задействане на Плана за възобновяване и резистентност и в концепцията за правосъдна промяна.

Всички промени, заложени в Плана, трябваше да станат факт до края на 2022 година В този смисъл 724 млн. лева от Европейски Съюз за България остават под въпрос до приемането на всички законопроекти, част от които са основни промени от правосъдната промяна. Ако идващите избори са през април, то при благосклонност измененията биха станали факт чак през юни, а милионите евросредства ще се забавят с най-малко още няколко месеца.

По-важното е обаче, че точно измененията в Наказателно-процесуален кодекс се оказват от основно значение за влизането на България в Шенген. Служебният министър на външните работи Николай Милков, а и президентът Румен Радев предвидиха, че страната може да се причисли към зоната без граничен надзор още на 1 октомври 2023 година Разменната монета обаче остава въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор.

Извънредно съвещание на Народното събрание с нищо изключително в дневния ред

За на следващия ден е планувано изключително съвещание на Народното събрание. На финала на 48-ото Народно събрание обаче депутатите няма да се занимават нито с ПВУ, нито със правосъдната промяна. Народните представители на следващия ден ще гласуват законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната капиталова банка и на нейния правилник и на Споразумението за организацията и активността на Международната банка за икономическо съдействие.

Ще се гласоподават и измененията в Закона за българския жестов език. Предвидено е и чуване на служебния министър на външните работи Николай Милков. Освен това на следващия ден ще има и разисквания по запитване към служебния министър на околната среда и водите Росица Благова за унищожаване на 9000 тона противозаконни боклуци в град Плевен и парламентарен надзор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР